Cele mai frecvente greșeli pe care le fac recruiterii și cum le evitați. Partea I

Cele mai frecvente greșeli pe care le fac recruiterii și cum să le evitați. Partea I

Recruiterii sunt printre cei mai importanți angajați într-o companie, iar impactul lor asupra organizației este unul semnificativ.

De la identificarea și recrutarea celor mai potriviți candidați, reducerea costurilor de recrutare, îmbunătățirea culturii organizaționale, creșterea productivității și a profitabilității până la promovarea brandului companiei, recruiterii contribuie la construirea unei organizații puternice și competitive.

Cu toate acestea, chiar și cei mai experimentați recruiteri pot să facă greșeli în procesul lor de selecție, care vor afecta negativ procesul de recrutare, ceea ce poate duce la angajarea candidaților nepotriviți, la pierderea candidaților calificați sau chiar poate fi afectat brandul companiei.

În acest articol, vom discuta cele mai frecvente greșeli pe care le fac recruiterii și cum să le evitați.

1. Ignorarea atitudinii candidatului;

Procesul de recrutare se concentrează prea mult pe abilitățile tehnice ale unui candidat și se ignoră atitudinea acestuia. În timp ce abilitățile tehnice sunt importante, atitudinea candidatului este esențială pentru construirea unei echipe puternice și a unui mediu de lucru pozitiv.

Atitudinea unui candidat este un aspect important în procesul de recrutare și poate influența decizia finală a angajării. Ignorarea atitudinii unui candidat poate duce la angajarea unui candidat nepotrivit sau la pierderea unui candidat valoros.

Soluție:

• Observă comportamentul candidatului în timpul interviului. Urmărește cum se comportă, cum vorbește, dacă are o atitudine pozitivă sau negativă, dacă este deschis și comunicativ sau încruntat și reticent.
• Ascultă cu atenție tonul vocii, cuvintele și limbajul non-verbal, cum răspunde la întrebări și cum reacționează la feedback.
• Analizează care sunt motivele candidatului pentru care își dorește acest job. Ascultă cu atenție motivul pentru care a aplicat și analizează modul în care acesta se aliniază cu interesele și obiectivele sale de carieră.

Acordă o atenție egală atât abilităților tehnice, cât și atitudinii în timpul întregului proces de recrutare și încercă să înțelegi cum ar putea să se integreze în cultura organizației tale și în echipa ta.

Nu ignora semnalele care ar putea indica o atitudine negativă sau un comportament neadecvat, deoarece acestea ar putea avea un impact negativ asupra performanței angajatului și a moralului echipei.

2. Utilizarea întrebărilor standard;

Recruiterii folosesc adesea întrebări standard și nepersonalizate în timpul interviului, ceea ce poate conduce la un interviu superficial care nu oferă o imagine clară a candidatului, însă acest aspect nu înseamnă că trebuie să intri în interviu nepregătit.

De multe ori, recruiterii nu sunt suficient de pregătiți și nu cunosc suficiente detalii despre candidați sau chiar despre postul vacant. Acest lucru poate duce la întrebări vagi sau care nu sunt relevante pentru postul vacant.

Soluție:

• Pentru a evita această greșeală comună în procesul de interviu, este important să te pregătești cu atenție înainte de a întâlni candidații. Această pregatire înseamnă să îți faci temele cu privire la postul vacant și să fii pregătit să adresezi întrebări specifice care să te ajute să înțelegi mai bine atitudinea, experiența și abilitățile candidatului.
• Înlocuiește întrebările standard cu unele care să se potrivească mai bine cu profilul candidatului și cu cerințele postului vacant, vei putea obține informații mai valoroase și relevante în ceea ce privește candidatul și potențialul său de a se potrivi cu compania și cu rolul respectiv.

3. Ignorarea culturii companiei;

În procesul de recrutare, este crucial să se acorde atenție culturii companiei, deoarece aceasta poate avea un impact semnificativ asupra succesului noilor angajați și, în cele din urmă, asupra companiei în sine.

Cu toate acestea, recruiterii pot să nu acorde întotdeauna o atenție suficientă culturii companiei. Acest lucru poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv presiunea de a ocupa mai repede un post vacant, sau lipsa de cunoștințe despre cultura companiei.

Din păcate, acest lucru cauzează angajarea unui candidat care nu se potrivește cu valorile și obiectivele companiei și poate avea consecințe negative pentru companie.

Noul angajat poate fi în măsură să îndeplinească cerințele postului, dar poate să nu se adapteze la modul de lucru și valorile companiei. Acest lucru va atrage după sine conflicte cu colegii de muncă și o lipsă de implicare și productivitate din partea angajatului.

De asemenea, angajarea unui candidat care nu se potrivește cu cultura companiei duce la o creștere a ratei de fluctuație a personalului. Dacă un angajat nu este mulțumit de mediul de lucru sau nu se simte confortabil cu valorile companiei, este posibil să părăsească compania într-un timp scurt de la angajare. Aceasta poate fi costisitoare pentru companie, deoarece trebuie să înceapă procesul de recrutare din nou și să investească timp și bani în formarea noului angajat.

Soluție:

• În cadrul interviului, este recomandat să adresezi întrebări care să vizeze valorile candidaților, astfel încât să poți identifica dacă acestea sunt compatibile cu valorile și cultura companiei.
• De asemenea, este important să informezi candidatul cu privire la valorile și cultura companiei în timpul interviului, pentru a evalua dacă acestea se alinează cu așteptările sale.
• Un alt aspect important este acela de a încerca să înțelegi nivelul de potrivire al candidatului cu compania și capacitatea sa de a se integra în echipă. În acest sens, poți să adresezi întrebări care să vizeze experiența sa anterioară în colaborarea cu alte persoane, precum și întrebări despre modalitățile prin care s-a adaptat la noi medii de lucru și la schimbările survenite.

Alege întrebările care se potrivesc cel mai bine pentru tine.

Exemple de întrebări pe care le poți adresa candidaților pentru a evalua dacă valorile lor se aliniază cu cele ale companiei:

  1. Care sunt valorile personale care te ghidează în viață și cum acestea se potrivesc cu valorile noastre ca și companie?
  2. Cum consideri că valorile companiei noastre pot fi puse în practică în cadrul rolului pentru care ai aplicat?
  3. Care este cea mai importantă valoare pentru tine și cum se aliniază aceasta cu valorile noastre ca și companie?
  4. Care a fost cel mai mare obstacol pe care l-ai întâmpinat în trecut din punct de vedere al valorilor tale în muncă și cum ai reușit să depășești acel obstacol?

Aceste întrebări pot ajuta la obținerea unei perspective mai clare asupra modului în care candidații se aliniază cu valorile și cultura companiei, oferindu-ți informațiile necesare pentru a lua o decizie informată în procesul de selecție a angajaților.

Articole similare