Lansăm și o rubrică nouă dedicată zicalelor, proverbelor și citatelor despre muncă. Vedem cum se aplică azi, cum s-au schimbat și de ce.
Și începem cu un clasic:
Un proverb vechi, care le era încă citat milenialilor (generația 1981 – 1996) de către părinții lor.
Se referea evindent la activități fizice și o îndemânare specială, care aducea cu ea siguranța că cel ce o deține va avea și de lucru constant și oriunde.
Astfel își va menține veniturile constante.
#safe
Dar azi? Se mai referă numai la munca fizică sau a migrat mult spre munca intelectuală și acest cuvânt ”meserie”?
De când cu cele mai noi meserii introduse chiar și în codul muncii și expresiile pentru ocupații digitale (influencer), credem că proverbul rămâne, meseria se schimbă.
Noi credem că în contextul actual cu siguranță zicala se păstrează, dar cuvântul ”meserie” poate deveni ”aptitudinea de a învăța și adaptarea sunt brățări de aur”.
Căci deși sunt încă meserii cu tradiție care se transmit din tată în fiu și sunt și căutate și bine plătite (sudor), cei care se pot considera norocoși sunt cei care se adaptează, învață repede și sunt polivalenți.
Să nu uităm ce zice și Nietzche însă, un avertisment oare că nu poți face tot timpul nici ceea ce iubești?
”Fiecare meserie, chiar admițând că este brățară de aur, mai are și un înveliș de plumb care apasă și apasă pe suflet până când ajunge ciudat de turtit și de încovoiat. Ești omul specialității tale cu prețul de a fi și victima ei.”
#adapt este un skill de bază, mai mult de cât o meserie este o brățară de aur.
Un proverb vechi, fără sursă clară etimologic, care e mai mult decât îndemn la hărnicie, este și citat motivațional preferat chiar și de speakeri internaționali.
Se referea inițial la îndeplinirea sarcinilor zinice care se considera că fac obiectul sau respaonsabilitatea cuiva, iar recompensa pentru îndeplinirea lor era un somn odihnitor și o liniște sufletească venită din a știi că ai făcut tot ce puteai să faci.
Și dacă îți sună cunoscut este pentru că zicala seamănă și cu filosofiile recente.
#goals
Lucrezi azi după lecții motivaționale, pentru scopurile tale, și pentru a ajunge la realizarea viselor, câte puțin în fiecare zi. Așa se construiește o mentalitate pozitivă și prin perseverență înlocuiești acel ”zilnic TREBUIE să fac ceva chiar și nedorit, pentru viitor” cu ”zilnic FAC ceva pentru mine ca să ajung la viitorul dorit”.
Noi credem că în contextul actual cu siguranță proverbul se păstrează, și chiar capătă valențe noi dacă ne gândim la The great reshuffle, fenomenul socio economic prin care mulți angajați au părăsit domeniile d eformare ca să aleagă joburi mai creative sau să deschidă afaceri. Însă acest mișcări sunt mai riscate și încă nu se pot contoriza efectele, așa că cel mai sigur păstrează înțelepciunea bătrânilor din acest proverb pentru două lucrur: taskuri care să nu te roadă peste noapte și schimbări din sfera de dezvoltare personală sau de carieră.
Căci deși pare că listele nu se opresc niciodată și unele obictive par imposibil de realizat, pas cu pas doar poți merge spre un viitor care e mai bun și cu tine, dar te găsește ca tu însuți fiind mai bun.
Să nu uităm ce spune Buce Lee despre scopuri și liste și rezultate de atins:
„A goal is not always meant to be reached; it often serves simply as something to aim at.”
Căci până la urmă, dacă faci azi și lași pe mâine, ai mai umplut ziua cu o experiență ce ajută la crearea a ceea ce ești.
#persevere
Rubrica despre proverbe și zicători se concentrează azi pe cel mai periculos inamic al productivității: procrastinare.
Deși inițial proverbul se referea la propriu la ”departe”, ca măsură a distanței parcurse pe jos sau cu calul, a devenit mai apoi folosit pentru a descrie un mod de viață.
Benjamin Franklin spunea că „Mersul devreme la culcare și trezirea devreme îl fac pe om sănătos, bogat și înțelept”, dar între timp știința a demonstrat doar că orele necesare de somn și somnul bun constituie un beneficiu, nu și ora de culcare și trezire.
Asocierea cu hărnicia a orelor matinale a fost realizată și pentru că în timp de recoltă muncitorii se fereau de soare și încheiau ziua de lucru mai repede, dar și pentru că în epoca modernă sunt modele de ”early risers” de succes, ca Barack Obama, Richard Branson, Tim Cook, Jack Dorsey sau Jeff Weiner, CEO LinkedIn.
Părerea generală este că orele de dimineață devreme permit realizarea unor sarcini fără întrerupere, ca răspunsul la emailuri, exercițiile, prepararea meselor zilei sau timp de relaxare prin meditație sau citit.
#goals
Credem așadar că proverbul se aplică la fel de bine azi în domeniul dezvoltării personale. Dar în cazul muncii efective, posibilitatea sa să devină maximă este mică. Asta deoarece în ultimii ani ora de birou s-a adaptat tot mai mult sistemului din SUA, de ”9 to 5”, în detrimentul zilelor care începeau la 6, 7 sau 8. Așadar, uneori degeaba ajungi la birou primul dacă sistemul nu este conceput să te lase să înaintezi cu lucrul sau dacă pur și simplu nu poți avea acces la birou.
Azi, doar companiile cu linii de producție mențin aceste schimburi, pe când birourile sunt pline abia după prima cafea. În aceste cazuri, proverbul se transformă în ”munca din prima te duce mai repede spre finish”, iar de la a lucra ”devreme”, îndemnul este de a lucra ”cu intenție”.
Lipsa distragerilor, concentrarea care în primele momente se manifestă cel mai bine, față de oboseala din a doua jumătate a zilei și izolarea de stimuli care distrag atenția au adus schimbări în aceste birouri. Camerele de somn, de izolare fonică pentru meditație și float rooms” sunt beneficii pe care marile companii le oferă pentru a menține cât mai mult concentrarea pe parcursul zilei de lucru.
#inovation
Știți și alte proverbe? Le interpretăm și le legăm de situații reale, de oameni actuali și întâmplări de azi. Urmărește-ne pe LINKEDIN și intră în dialog cu noi.
#hrconsulting #careeradvice #staffingagency #jobchange #worklifebelike