Managerii toxici. Cum gestionăm relația cu ei?

Managerii toxici. Cum gestionăm relația cu ei?

Când lucrăm într-o companie interacționăm cu toate tipurile de oameni, de la persoane calde și înțelegătoare până la persoane rigide, egocentrice sau cu alte comportamente disfuncționale. Pentru a putea să ne păstram sănătatea mentală și să ne îmbunătățim viața profesională este important să învățăm cum să gestionăm aceste relații.

În acest articol vom discuta despre cum putem relaționa cu managerii toxici și care sunt mecanismele prin care putem face asta.

Idei generale

Managerii toxici afectează cultura organizațională și angajații din departamente, prin devierea de la task-urile importante și distrugerea moralului. În timp repercusiunile pot fi foarte mari pentru companie.

Inteligența emoțională este una dintre cele mai importante “arme” pe care le avem în gestionarea conflictelor. Ea ne ajută să înțelegem care ne sunt sentimentele, care este cauza stărilor noastre și cum putem să le navigăm.
Capacitatea noastră de a ne controla anxietatea sau furia în situații care nu ne plac este crucială deoarece ne ajută să luăm decizii bune și să dăm un exemplu și celorlalți.

Managerul este colegul nostru, nu șeful nostru, deci sesiunile de feedback nu trebuie să fie unele îngreunate de teamă. Feedback-ul este o altă variantă prin care putem relaționa cu superiorii și este important ca acesta să fie sincer, direct și onest.
Departamentul de HR este cel care poate interveni atunci când, în cazuri extreme, feedback-ul nu dă rezultate și situația se înrăutățește. Fii obiectiv atunci când oferi feedback-ul tău departamentului HR și nu acționa impulsiv.

O altă unealtă în relaționarea cu managerii toxici suntem chiar noi înșine. Nimeni nu este obligat să suporte un comportament care nu îi servește și chiar îi face rău. Nu suntem obligați să lucrăm peste program, să tolerăm glume sau ofense, atacuri sau persecutări din partea nimănui.
Devenim involuntar complici ai managerilor toxici în momentul în care nu facem nimic.
Rolul managerului este de a coordona și a crește oamenii, nu de a-i distruge. Avem o datorie față de noi înșine să nu rămânem tăcuți.

Care sunt tipurile de manageri toxici?

Managerul narcisist

Când managerul este interesat doar de propria imagine și importanță, acesta devine arogant și grandoman.
Ajunge în timp să își subestimeze colegii și să trateze totul cu lipsă de empatie și respect.
Din cauza acestor aspecte devine extrem de sensibil la tot ceea ce crede că îi va putea amenința poziția, părerea de sine sau ceea ce îl va putea pune într-o lumină proasta.
Toate astea duc în timp la un comportament distructiv pentru el, pentru cei din jur cât și pentru companie.

Nu trebuie să judecăm prea aspru acest tip de manager, ci mai degrabă să înțelegem că aceste mecanisme nasc dintr-o lipsă a stimei de sine.

În general managerii narcisiști nu sunt foarte deschiși la schimbare, devenind chiar răzbunători și agresivi și trebuie să tratăm relația cu ei cu foarte mare precauție și tact, dar fără teamă.

Managerul rigid

Când managerul este rigid acest aspect se va observa foarte ușor prin incapacitatea acestuia de a accepta ca lucrurile să se realizeze altfel decât acesta consideră că se pot realiza.
Rigiditatea acestuia naște din teama compulsivă de a nu greși. Deciziile pe care acesta le ia sunt mânate de evitarea greșelilor, fapt ce îl transformă într-o persoană pasiv-agresivă, care simte că autonomia îi este afectată continuu și care ajunge să refuze orice idee sau inițiativă.

Acesta de cele mai multe ori nu realizează că ceilalți sunt afectați de comportamentul lui.

Managerul agresiv

Managerul care percepe viața ca o junglă în care trebuie să supraviețuiască îi va percepe mereu pe cei din jur ca fiind persoane cu care acesta este constant într-o competiție. Preferă să devină “prădător” pentru a nu ajunge “pradă”. În timp acesta devine un bully iar mediul de lucru poate deveni unul foarte toxic pentru cei din jur. În curând vom discuta pe larg despre bullying-ul la locul de muncă și cât de mult poate afecta compania și resursa umană a acesteia.

Managerul agresiv folosește acest comportament ca mecanism de auto-apărare pe care l-a dobândit trecând prin momente mai puțin plăcute. Acestuia îi este greu să își controleze emoțiile și devin foarte ușor iritabili.

La fel ca și managerul rigid, acesta nu este conștient de cât de afectați sunt cei din jur de comportamentul lui.

Managerul nepregătit

Cel ajuns într-o poziție din întâmplare sau prin nepotism va face tot ce îi stă în putință să își păstreze poziția astfel obținută. Managerul care ajunge într-o asemenea situație va pune în pericol proiectele și echipa din frica de a recunoaște că nu este suficient de pregătit.

Unii dintre ei vor realiza că nu știu și vor ajunge să își sprijine succesul pe oamenii din echipă, folosindu-se de aceștia, iar alții vor ajunge să spună “DA” la orice idee, indiferent dacă este una bună sau una rea.

Niciun bun profesionist nu poate crește într-un asemenea mediu, lângă un manager slab pregătit, iar dacă managementul senior nu ia atitudine, poate ar fi mai bine să reevaluați cât timp veți mai petrece în acea companie.

În concluzie

Departamentul HR în colaborare cu managementul senior poate îmbunătății mediul de lucru al angajaților și cultura organizațională.

Este foarte important feedback-ul angajaților și implementarea sesiunilor de coaching pentru managementul unde se descoperă probleme, iar dacă acestea nu se pot rezolva, cel mai bun lucru pentru oamenii din companie și pentru companie în sine este renunțarea la managerii toxici.

Fie că ne place sau nu, managerii toxici există iar posibilitatea de a ne întâlni cu unul de-a lungul carierei noastre este una reală. De aceea, felul în care ne raportăm la aceștia și felul în care relaționăm cu ei este extrem de important, în primul rând pentru noi și în al doilea rând pentru companie.

Articole similare